Efter valet.

Ja nu har det snart gått 2 veckor sen svenska folket sa sitt i valet. Man kan säga mycket om resultatet, , men vad som skrämmer mig mest är att det numer finns 2 ytterlighetspartier i riksdag. Nu har vi både gamla kommunister och dessutom blev smygrasisterna SD invalda också. Den som gått hårdast åt SD är inte helt otippat den andra ytterligheten nämligen kommunisten Lars Ohly. Jag personligen tar avstånd från båda dessa ytterligheter. Jag tycker helt enkelt att det är tragiskt att vi ska dras med dessa 2 partier i riksdagen, men vi kan naturligtvis inte idiotförklara deras väljare. De har röstat på dessa partier och då ska de också ha samma rättigheter och skyldigheter i de församlingar de är invalda i.

Nu när SD är invalda ska de inte lyckas med att de andra partierna ska ändra de demokratiska spelreglerna. Att de ska vara representerade i de olika utskotten i riksdagen är en självklarhet för mig. Att de ska vara delaktiga i det politiska arbetet som alla andra partier är också en självklarhet för mig.

Den andra frågan som diskuterats mycket är huruvida Alliansen ska kunna regera i minoritet i riksdagen. Det tycker jag inte heller är särskilt konstigt. Sverige har styrts av socialistiska minoritetsregeringar i decennier, och det har inte setts som något problem. Det hade naturligtvis varit mycket bekvämare om Alliansen hade fått styra i majoritet. Då kunde de också utvecklat Sverige i en snabbare takt utan att behöva kompromissa i första hand med en splittrad rödgrön opposition och i andra hand SD. Men nu är det parlamentariska läget som det är, och då är det bara att finna sig i de demokratiska spelreglerna. Det innebär att Alliansen förmodligen kommer behöva att kompromissa sig fram.

Nästa steg som ska bli intressant är när Fredrik Reinfeldt ska presentera sin nya regering och lägga fram regeringsförklaringen.

Jag vill passa på att tacka alla trevliga valarbetare jag träffat under valrörelsen och ett speciellt tack till Mikaela Munck af Rosenschöld som varit ett bollplank, god centerpartist och vän. Nedan ser ni valrörelsens charmigaste valarbetare.


RSS 2.0