GÄSTBLOGGARE: ANNE CATRINE HEDMAN (KD)

Här kommer veckans sista gästbloggare. Jag hälsar Anne Catrine välkommen. Jag tycker hon är en frisk fläkt i kristdemokraterna och därför vill jag presentera henne för er läsare. Hennes krönika nedan handlar om det djuriska Kristdemokraterna."Varför har Kristdemokraterna blivit så djuriska?

Många var de som lyfte på ögonbrynen inför Kristdemokraternas valkampanj om ett mänskligare Sverige. Reklammakarna höjde den till skyarna och började tala om "Kd-buzz". Roligt tyckte vi, men ett val vinns inte på grund av en dokumenterat välklädd partiledare som leker arga leken med en struts.

Syftet med kampanjen är att lyfta fram vad vi alltid har sagt, att vår politik driver frågor om ett mänskligare Sverige, i kontrast till många "djuriska" beteenden som råder lite för mycket. Ta till exempel det här med att sticka huvudet i sanden (vi vet att strutsar inte gör det egentligen, men nu är det djurfabeln vi lyfter fram). Ett samhälle som litar för mycket på våra offentliga tjänster och system tappar bort betydelsen av civilkurage. Vi vill ha ett starkt civilt samhälle där vi kan ägna oss åt våra hjärtefrågor och också ta ansvar för varandra. Därför har vi drivit frågan om avdragsrätt till ideella organisationer, och nu ingår detta i Alliansens valmanifest. Så där ja, det var strutsen. Men buffeln då?

Buffeln representerar den mentalitet som trampar ned den som inte är fullt lika stark. Störst går först? ...nej, det tycker inte vi. Vi vill  till exempel att alla ska få tillgång till arbetsmarknaden, därför vill vi att det offentliga anställer 10 000 personer med funktionsnedsättningar.

Men gorillan då? Den som sprang runt Göran Hägglund på Drottninggatan i Stockholm och orsakade förvirring bland vanligt folk. Ja, det är väl just det; Vanligt folk ska slippa gå omkring och vara rädda och förvirrade. Vi vill att tryggheten i skolan ska vara fundamental, nolltolerans mot mobbing. Nu är vi trötta på snacket och vill se en verklig förändring. Mer lärartid för eleverna är vad som gör den verkliga skillnaden för osäkra eller skolledsna elever. Valfrihet för familjer är också viktigt. Barn behöver föräldrar. Och trygga barn blir trygga vuxna. låt famljerna bestämma mer!

Vi har också lyft frågan om sk kamphundar. Är det rimligt att folk ska vara rädda i sin egen trappuppgång, eller i sitt bostadsområde för att vissa enstaka djur har fått fel uppfostran? Nej, det tycker inte vi. Och vi vill se över lagarna för detta, inte för att trakassera goda hundägare, utan för att rensa bort slöddret bland hundägare. Det tror vi, vad tror du?

Och så var det då slutligen hyenan.
Hyenan har ett sätt att roffa åt sig som känns ganska olustigt. Och det hela bygger på en total frånvaro av empati och känsla för de som inte är lika snabba fram till bytet. Djungelns lag. Då är det viktigt att politiken gör det möjligt för dessa "andra" att få tillgång till vår gemensamt byggda välfärd. För dessa är det viktigt med ett mänskligare Sverige. Människan är till sin natur lojal, har förmåga till solidaritet och kan dela med sig av sig själv och sina resurser. Det skiljer oss från djurfablerna. Vi måste bland annat ha en vård som är tillgänglig för alla. Därför har Alliansen med Göran Hägglund i spetsen infört en vårdmiljard som har kortat köerna med nästan 50 %. Socialdemokraterna satsade 45 miljarder för samma syfte, men lyckades inte korta köerna, tvärtom.
Med Alliansen kan vi mer.
Med Kristdemokraterna i Alliansen säkrar vi ett mänskligare Sverige.

Anne Catrine Hedman (kd), riksdagskandidat, kommunkandidat Krokom"

Jag tackar dig Anne Catrine för din krönika och önskar dig lycka till framöver.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0